Limnos je prelepo grčko ostrvo koje se nalazi u sred Egejskog mora. Ono što ga čini veoma jedinstvenim je činjenica da je potpuno drugačiji od svih Grčkih ostrva, što znači da ovo nije komercijalizovana turistička destinacija Egejskog mora. To znači da ćete na Limnosu naći pristupačnije cene smeštaja, pića i hrane, nego na ostalim ostrvima Egejskog mora. Drugim rečima, Limnos je savršeno mesto za one koji žele svoje letovanje u Grčkoj da provedu na peščanim plažama koje nisu prepune turista i buke. Takođe, ovo je savršeno ostrvo za porodični odmor.

To naravno ne znači da Limnosu nedostaje prirodna lepota ili interesantna mesta za obilaske. Naprotiv, ono je jedno od najinteresantnijih ostrva u Egejskom moru sa jedinstvenim karakteristikama i nekoliko prelepih plaža. Zbog toga što je ostrvo još nepoznato za mnoga turistička tržišta, omogućava posetiocima pravo uživanje u njegovoj lepoti. Takođe, to znači, da po niskim cenama možete ici na izlete po ostrvu iz mnogih gradova Grčke i Evrope. Isto tako, ostrvo je veoma blizu drugim ostrvima, kao što su Lezbos, Samotraki i Tasos, što ga čini praktičnim kao izlet destinacija.

Legenda o imenu Limnosa

Veruje se da ime Limnos potiče od Feničana, a znači bela boja. Taj naziv je potekao zbog toga što je Limnos pomalo lišen vegetacije za razliku od ostalih ostrva Egejskog mora. Nedostatak vegetacije u kombinaciji sa njegovim belim stenama, navelo je antičke mornare I marince da daju nadimak ostrvu “Bela stena”. Vremenom su iz upotrebe izbacili reč stena I ostrvo je postalo poznato pod nazivom Belo ostrvo ili danas Limnos.

Istorija

Limnos je naseljen hiljadama godina unazad. U stvari, najstariji grad u Evropi, Poliohni, nalazi se baš ovde. Da biste imali bolju sliku o tome koliko je dugačka I bogata njegova istorija, ukazaćemo na to da su arheolozi pronašli ostatke u Polihoniu koji datiraju iz perioda 3000 godina pre nove ere, što ih zapravo čini 5000 godina starim. Na Limnosu se nalazi veliki broj veoma interesantnih arheoloških lokaliteta. Činjenica da tokom leta nema puno turista, Limnos je idealna destinacija za ljude koji žele da svoje vreme provedu u poseti muzejima I istorijskim lokalitetima.

Kao što smo predhodno spomeniuli, na Limnosu se nalazi Poliohni, jedan od najstarijih gradova Evrope. Ljubitelji istorije I arheologije mogu da posete I antičke ruševine rimskog grada Hephastie I da se dive ostacima palata I antičog Grčkog pozorišta. Arheološki lokaliteti u Grčkoj su otvoreni od 8:30ujutru do 3:00 popodne svakog dana osim nedeljom.

Limnos ima I muzeje koje turisti mogu da posete. Najinteresantniji je naravno Arheološki muzej u kome su izloženi predmeti pronađeni na arheološkim mestima na samom ostrvu. Pored toga postoji I muzej Sunđera I Pomosko-ribolovni muzej, kao I muzej folklora, koji predstavlja bogatu istoriju I dugu tradiciji ostrva.

Zamkovi

Kao što smo ranije napomenuli, ostaci mnogih zamkova, tvrđava, kula I drugih utvđenja nalaze se na Limnosu. Najpoznatiji zamak je onaj u glavnom gradu Mirini, jedan je od bolje očuvanih na celoj Egejskoj obali I Grčkoj I takođe onaj što se nalazi u gradu Moudrosu.

Posmatranje ptica

Mnoge močvare na Limnosu privlače na hiljade ptica selica svake godine koje idu na jug, dok se vraćaju u Grčku ili Evropu. Moudros zaliv je jedan od najpoznatijih močvara u Grčkoj I idealno je mesto za posmatrače ptica, zbog toga što je jedan od nekoliko mesta u Grčkoj I Evropi gde se mogu videti na hiljade ružičastih flamingosa koji se ovde okupljaju. Sve močvare su zakonom zaštićene, kako bi ostale netaknute I očuvane, I baš zbog toga su idelane za posmatanje ptica u divljini.

Plaže

Limnos je često pominjan u Ilijadi, zbog toga što se nalazi veoma blizu Troje. Njegova geografska pozicija, I činjenica da se nalazi nadomak Crnog mora, načinilo je da Limnos postane cilj mnogih moćnih naroda I imperija kroz istoriju. To se, takođe, može videti po mnogim sagrađenim dvorcima na ostrvu, od kojih je najpoznatiji u Mirini, glavnom gradu ostrva.

Moramo spomenuti I da je ostrvo pored ovako bogate istorije uvek bilo deo mnogih mitologija I legendi. Smatra se da je Limnos ostrvo na kome je Bog Hefes (ili Vulkan) imao svoju radionicu, kovačnicu I oružarnicu Bogova I heroja antičke Grčke. Verovanje potiče od činjenice da je ostrvo nastalo vulkanskom erupcijom (Hefes ili Vulkan je bio I bog vulkana)

Činjenica je da iako je Grčka sa svojim ostrvima prepuna istorijskih vrednosti I ostalih interesantnih I jedinstvenih mesta, I smatra se kolevkom zapadne civilizacije , ipak putovanje u Grčku za cilj ima provođenje odmora sunčajući se na prelepim plažama. Limnos poseduje dosta organizovanih plaza, gde možete uživati u zeleno-plavoj vodi Egejskog mora na najkomforniji I opuštajući način. Najpoznatije plaže na ostrvu su:

Mirina: Plaža Mirina je locirana blizu glavnog grada I sigurno je najlepša plaža na ostrvu. Poznata je po čistoj vodi I palmama koja se prostiru duž cele obale. Tu se nalazi I bar u kome možete popiti piće ili iznajmiti ležaljke za sunčanje.

Nevgati: ova plaža je blizu mesta Nea Koutali. Poznata je po svom sitnom belom pesku. Plaža spade u jednu od najdužih plaza Egejskog mora sa dužinom od 2km. Ovo nije organizovana plaza, veoma je tiha I na njoj nikada nema previse turista, tako da je idealna za odmor I uživanje.

Moudros: Ova plaža je druga najpopularnija plaža na ostrvu. Ono što je izdvaja I čini posebnom jeste njena pozicija na vetrovitoj strani, tako da je ova plaža idealna za sve vodene sportove. U pitanju je organizovana plaža sa mnoštvom barova I ležaljki. Takođe, ovde ćete naći I sve vrste škola za vodene sportove u kojima možete rentirati I neophodnu sportsku opremu.

Kako doći?

Možete veoma lako stići do Limnosa, ili brodom ili avionom. Brodske linije su povezane sa ostrvom, na dnevnom nivou tokom leta od luke u Pireus u Atini. Takođe tu su avionske linije do ostrva od mnogih gradova Grčke kao I od mnogih Evropskih gradova, uključujući I Beograd. Air Serbia I Grčka avio kompanija Astra Airlines su redovne avio linije koje lete do Limnosa.

Gde se smestiti?

Pošto je turizam glavni izvor prihoda za ljude sa Limnosa, postoji veliki broj kapaciteta, soba I hotela na ostrvu. Apartmani na Limnosu ili sobe se izdaju po veoma pristupačnim cenama I većina njih ima u sklopu kapaciteta I male kuhinje, savršeno prilagođene za ljude koji ne vole da jedu van smeštaja, ili koji ne žele sav svoj novac da potroše na letovanju u Grčkoj na raznorazne restorane.

  • Lokacija

2017-04-09T17:41:48+00:00

Ostavite komentar