Polazak 25.januar 2019. / Povratak 08. februar 2019.

15 dana/12 noćenja – avionom

Peru ili “Kraljevina Sunca, je  zemlja antičke kulture u kojoj se tardicionalni način života starih naroda zadržao do današnjih dana. Pored raskošno lepe prirode i raznovrsnih pejsaža ono što najviše privlači turiste su kulturno istorijski spemenici poznati u celom svetu. Pored “Izgubljenog grada Inka” Maču Pikču, tu su i impresivne ruševine u Kusku i okolini, jezero Titikaka, Naska linije, Kolka kanjon i dr.

Bolivija ili kako je popularno zovu “Tibet Južne Amerike” jedna je od najviših i najzabačenijih  zemalja ovog kontinenta. To je zemlja kontrasta u kojoj se pruzaju  Andi, ali bez izlaza na okean. Više od polovine stanovništva su punokrvni indijanci koji su skoro u potpunosti zadržali staru  tradiciju  i običaje. Zajedno sa misterioznim ostacima starih civilizacija,  Bolivija je jedna od najinteresantnijih destinacija Južne Amerike.

Čile  se nalazi stišnjen između Anda i Tihog okeana sa dužinom obale od 4300 km.  Odlikuje se raznovrsim i veoma raskošnim pejsažima. Tu se nalazi najsuvlja pustinja na svetu, mnogo šuma, fantastični glečeri i fjordovi. Uočljiv je uticaj Evropljana, naročito u gradovima, gde su kulturni uticaji najvidljiviji. U današnje vreme Čile je jedna od najrazvijenijih zemalja Južne Amerike, ali i jedna od najatraktivnijih na kontinentu.

 

Polazak 25.januar 2019. / Povratak 08. februar 2019.

15 dana/12 noćenja – avionom

PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan (25.januar 2019.) BEOGRAD–FRANKFURT–SAO PAOLO Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera KonTiki u 11:35 časova. Poletanje za Frankfurt u 13:35 časova (letLH 1407.). Sletanje u 15:35 časova. Nastavak putovanja za Sao Paolo u19:50 časova (let JJ8071). Obrok u avionu.

2.dan (26.januar 2019.) SAO PAOLOLIMA  Dolazak u  04:55 časova Poletanje za Limu u 08:55 (letLA 8066). Dolazak u 11:05. Transfer do hotela. Smeštaj (prema međunarodnim uzansama u sobe se ulazi između 12:00 i 14:00 časova).  Slobodno posle podne. Noćenje.

3.dan (27.januar 2019.) LIMA Doručak. Pre  podne  razgledanje prestonice Perua, koja je od svog osnivanja bila poznata kao „grad kraljeva“. U 16. i 17.veku važila je za najveći i najmoćniji grad Južne Amerike. Obilazak Trga oružja na kome se nalaze sjajna stara kolonijalna zdanja, kao što su katedrala, predsednička i biskupova palata. Razgledanje manastira  San Francisko, obilazak čuvenog trga San Martin, kao i Muzeja zlata. Povratak u hotel. Noćenje.

4.dan (28.januar 2019.) LIMA-KUSKO Doručak. Transfer na aerodrom. Poletanje za Kusko u 08:10 časova (let LA 2023). Dolazak u 11:05 časova.Transfer do hotela. Smeštaj. Posle podne poludnevno razgledanje centra legendarne imperije Inka (grad se nalazi na 3.326 m n/v.). Trg oružja sa kolonijalnim građevinama jedan je od najlepših u Peruu. Kusko je bio više nego prestonica, jer je simbolisao idealnu državu, gde su svi bili ujedinjeni pod „bogom sunca“. U neposrednoj okolini grada obilaze se ruševine starog Sačajhuaman, Puka Pukare i Tombomačaje. Noćenje.

5.dan (29.januar 2019.) KUSKO Doručak. Celodnevni izlet do čuvene Svete doline Inka, reke Urubamba, koja je za vreme Inka bila glavni poljoprivredni centar. Obilazak vrlo koloritne pijace u Pisku, kao i ostataka moćnog utvrđenja Oljantajtambo. Odlazak do tipične kuće u gradiću Oljantajtambo, koje često nazivaju “poslednjim Inka selom u Peruu.” Povratak u Kusko. Noćenje.

6.dan (30.januar 2019.) SVETA DOLINA – MAČU PIKČU-KUSKO Doručak. Rani jutarnji transfer do stanice Oljantajtambo. Polazak vozom (ranac težine 5 kg dozvoljen u vozu) za gradić Akva Kalijentes, koji se nalazi na kraju Svete doline. Odatle se malim autobusima ide do svetski poznatih ruševina Maču Pikču. Poznat kao Izgubljeni grad Inka, uvršten je u svetsku kulturnu baštinu od strane UNESCO. Izgrađen je od kamena, bez upotrebe cementa, što pokazuje vrhunsku sposobnost graditelja toga vremena. U ranim večernjim satima povratak u Kusko. Noćenje

7.dan (31.januar 2019.) KUSKO-PUNO Rani jutarnji polazak autobusom za Puno (oko 6 -7 sati vožnje) sa usputnim zadržavanjima za kratki predah. Obilazak čuvene Andahuajijas crkve, koju zbog visokih umetničkih vrednosti nazivaju Sistinskom kapelom Južne Amerike. Ručak u prirodi (lanč-paket). Obilazak Rakči ruševina, odličan primer gradnje Inka graditelja. Nakon toga odlazak do čuvenih Sijustani čulpasa, tj nekropola, jedne od najvećih u Americi.  Dolazak u Puno. Odlazak do hotela u Punu. Smeštaj . Noćenje.

8.dan. (01.febuar 2019.)  PUNO Doručak. Izlet do plutajućih ostrva Uros I Takile.  Vožnja brodićem po jezeru do ostrva Uros, koja su poznata kao „plutajuća“. Na njima žive potomci Ajmara Indijanaca u kolibama od pruća. Kasnije odlazak do Takile ostrva, koje je veoma poznato koloritnim nošnjama njegovih stanovnika. Selo je sagrađeno na poljoprivrednim terasama bez ulica, već samo stazama. Povratak u hotel. Noćenje.

9.dan (02.februar 2019.) PUNO-JEZERO TITIKAKA-LA PAZ Doručak. Polazak autobusom ka gradiću Kopakabana, koje je po mišljenju mnogih, najvažnije hodočasničko mesto u Latinskoj Americi. Obilazak crkve Kopakabana. Odatle se katamaranom prelazi jezero Titikaka, najviše plovno jezero na svetu (3.820 m n/v.), Odlazak do  Ostrva sunca, koje već pripada Boliviji. Obilazak južnog dela ostrva, a zatim iz mesta Kokotoni  nastavak putovanja autobusom za La Paz. U toku dana laksi ručak na katamaranu. Dolazak. Smeštaj u hotelu. Noćenje.

10.dan (03.februar 2019.) LA PAZ Doručak (kontinentalni). Polazak na poludnevno razgledanje glavnog grada Bolivije, najviše metropole na svetu, koja leži na oko 4000 m n/v. Smešten je u valovitoj dolini Čokejapu i okružen je visokim vrhovima večito pokrivenim snegom. Grad je osnovan u 16. veku i do danas je zadržao mnoge građevine iz kolonijalnog vremena, i to u odličnom stanju. Posle podne vožnjom kroz vrlo elegantne četvrti, dolazi se do čuvene Mesečeve doline, koju nazivaju geološkom „prostotom“ majke prirode. Ako ranije niste, na ovom mestu sigurno ćete uspeti da dočarate sebi mesečev pejzaž od crvenkastih i zelenih stena starih nekoliko miliona godina. Povratak u hotel. Noćenje.

11.dan (04.februar 2019.) LA PAZ – SANTIJAGO DE ČILE Doručak. Slobodno pre podne. Transfer na aerodrom. Poletanje za Santijago u 11:20 časova (let LA893). Dolazak u 15:20 časova. Transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje.

12.dan (05.februar 2019.) SANTIJAGO DE ČILE Doručak. Ovaj grad, koji u svojoj zaleđini ima Ande, važi za jedan od najčistijih i najevropskijih gradova Južne Amerike. U toku prepodnevnog razgledanja prolazi se pored lepih i važnih građevina i trgova kao što su Trg oružja, katedrala Santo Domingo, zgrada Nacionalnog kongresa, Palacio de la Moneda (predsednička palata), Trg Ustava i dr. Vožnja kroz moderne i elegantne četvrti grada do brda San Kristobal, odakle se pruža fantastičan pogled na ceo grad. Posle podne slobodno. Slobodno vreme za odmor i individualna razgledanja. Noćenje.

13.dan (06.februar 2019.) SANTIJAGO DE ČILE Doručak. Slobodno pre podne ili fakultativniizlet za čuvena letovališta na obali Tihog okeana Valparaiso i Vinja del Mar. Noćenje.

14.dan (07.februar 2019.)  SANTIJAGO DE ČILE – FRANKFURT Doručak. Slobodno pre podne ili fakultativni izlet do doline Kazablanka, poznate po čuvenim vinarijama. Transfer na aerodrom. Poletanje za Frankfurt u 20:00 (let LA 704 ). Obrok u avionu.

15.dan (08.februar 2019.)  FRANKFURT – BEOGRAD Sletanje u Frankfurt u 17:40. Poletanje za Beograd u 21:40 (let LH 1410). Sletanje u 23:25.

Hoteli:

Lima –Hotel San Augustin Exclusive 4*(www.hotelessanaugustin.com.pe ) – nalazi se u strogom centru  četvrti Miraflores, u blizini restorana i prodavnica. Ima 105  klimatizovanih soba i svaka ima WiFi, sef, mini bar,kablovsku TV, telefon i fen za kosu. Hotel ima restoran, recepciju, servis za pranje veša, internet, biznis centar, lekara, bazen, konferencijsku salu, parking,prodavnicu suvenira.

Kusko- Hotel San Augustin Plaza 3 / 4 * (www.hotelessanaugustin.com.pe) – nalazi se blizu glavnog trga, ispred hrama Sunca Korikanča, kao i u blizini restorana i prodavnica. Sve sobe imaju grejanje i A/C, WiFi, 220/110 Volti, aparat za pripremanje kafe i čaja, televizor, telefon, kadu, fen za kosu i peglu. Ima i restoran, bar, servis za pranje veša, WiFi na javnim mestima, poslovni centar, sobni servis, aparat za kiseonik na recepciji, salu za konferencije i prodavnicu suvenira.

Puno- Hotel Jose Antonio Puno 4*(www.hotelesjoseantonio.com) – nalazi se na obali jezera Titikaka, desetak minuta od grada Puno. Sve sobe imaju grejanje, WiFi, sef, minibbar, kablovsku TV, telefon i fen za kosu. Hotel ima restoran, bar, servis za pranje veša, Internet, poslovni centar, sobni servis, lekara, aparat za kiseonik na recepciji, salu za konferencije i prodavnicu suvenira.

La Paz- Hotel Rey Palace 4*(www.hotelreypalace.com) – nalazi se u centru La Paza, na 5 min. od glavne avenije El Prado, u blizini restorana i prodavnica. Sve sobe imaju velike krevete, radio sa satom, mini bar, centralno grejanje, sef, Internet, kablovsku TV i telefon. Takođe ima i restoran, poslovni centar i 24 časovni sobni servis.

Santiago de Čile – Hotel Best Western Marina Las Condes 4*(www.marinahoteles.cl) – nalazi se u jednom od glavnoh poslovnih centara u blizini parka Arauko, najvećeg šoping centra u gradu. Sobe su klimatizovane i imaju kablovsku TV, mini bar, sef, centralno grejanje, telefon. Ima nekoliko restorana, bar, zatvoreni bazen, saunu i salu za sastanke.

 

OPŠTE I KORISNE INFORMACIJE :

VIZE: Za ovo putovanje državljanima Republike Srbije koji poseduju biometrijske pasoše potrebna viza za Boliviju. Dobija se na licu mesta na  granici. Placa se lično oko 96 usd, a potrebne su i dve fotografije, kao I određena dokumentacija. Državljani bivših jugoslovenskih republika treba da se obrate konkretnim diplomatskim predstavništvima u svojim zemljama.

Sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i uslovima  pribavljanja viza  mogu se dobiti u Odeljenju viza  (telefon: 011/2098 184).

KLIMA: Lima –  dnevne temperature su 20-30°C, vlažnost vazduha je viša; na Andima, u Kusku  jutra i večeri nešto svežiji, dnevna temperatura je oko 20-25°C. Mogući kraći pljuskovi.

La Paz – period boravka grupe poklapa se sa letnjim periodom te su prosečne dnevne temperature od 15 do 30°C. Mogući kraći pljuskovi.

Santiago de Čile – period najveće turističke sezone sa dnevnim prosečnim temperaturama od 15°C do 30°C. Dosta sunčanih perioda.  Retko, mogućii kratkotrajni pljuskovi.

VALUTE:

Peru: Peruanski novi  sol – 1USD = 3,27  PEN           1EUR = 3,83  PEN

Bolivija : bolivijski boliviano – 1USD = 6,92  BOB     1EUR = 8,10 BOB

Čile:  čileanski peso – 1USD = 654, 71 CLP                1EUR = 765,802  CLP

 

2018-09-21T18:07:22+00:00