Indija je zemlja izvanredne različitosti – od drevnih tradicija i umetničkog nasleđa do veličanstvenih pejzaža i kulinarskih kreacija. Indija će zapaliti Vašu radoznalost, protresti Vaša čula i zagrejati Vašu dušu. Nepal je mala i lepa kontinentalna zemlja bogate kulture, prirodnih lepota i ljudi, ukupne površine od 147,181 kvadratnih kilometara. Nalazi se između dve velike zemlje – Indije i Kine. Može se reći da je krov sveta, obzirom da se najviši vrh na svetu – Mont Everest (Sagarmatha) nalazi baš ovde. Nepal je takođe i rodno mesto Gautama Buddhe.

10 dana/8 noćenja, avionom

Polazak: 05. novembar 2018. / Povratak: 14. novembar 2018.

PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan (05.11.2018.)  BEOGRAD DOHA DELHI Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera Organitatora u 09:35 časova. Poletanje za Dohu u 11:35 časova (Let QR232). Obrok u avionu. Sletanje u 18:40 časova. Poletanje za Delhi u 20:05 časova (Let QR 578). Obrok u avionu.

2.dan (06.11.2018.) DELHI Dolazak u 02:05. Transfer do hotela. Po dolasku u hotel odmah ulazak u sobe. Noćenje. Doručak. Celodnevno razgledanje glavnog grada Indije, čiji kulturno-istorijski spomenici potiču iz različitih perioda njegove istorije. Novi Delhi se ističe sjajnom kolonijalnom arhitekturom. Najlepši primeri su zgrada Parlamenta, Predsednička palata, Kapija Indije, zgrade ministarstva, itd. Najimpresivnije arhitektonske celine ipak su Crvena tvrđava, jedan od bisera mogulske umetnosti srednjeg veka i najveća džamija Indije – Džami Masdžid. Kratka vožnja rikšama kroz stari deo grada. Poseta Radžgatu, mestu na kome je kremiran Mahatma Gandi, kao i obilazak dva čuvena spomenika iz prošlosti grada: Kutub Minara, iz 12. veka, sagrađenog kao simbol pobede islama nad hindu religijom i Humajunovog mauzoleja iz 16. veka, za koji kažu da je služio kao model za izgradnju čuvenog Tadž Mahala. Večera. Noćenje.

3.dan (07.11.2018.) DELHIAGRA  Doručak. Polazak za Agru, nekadašnju prestonicu velikih mogula (vožnja traje 4 do 5 sati). Usput poseta Sikandri – vrt mauzolej, konačno počivalište cara Akbara. Car je za života lično inicirao gradnju ovog mauzoleja. Dolazak. Smeštaj u hotelu. Posle podne obilazak impozantne i savršeno očuvane Crvene tvrđave, iz vremena kada je Agra bila prestonica Indije, za vreme prvih mogula. U njoj je jedan od najpoznatijih mogula, šah Džahan, proveo svoje poslednje dane u zatočeništvu, sa pogledom na Tadž Mahal, večnu kuću svoje velike ljubavi. Večera. Noćenje.

4.dan (08.11.2018.) AGRADŽAJPUR Rano ujutru obilazak u svetu čuvenog spomenika indijskog srednjeg veka, Tadž Mahala, veličanstvenog mauzoleja od mermera, simbola besmrtne ljubavi. Sagradio ga je u 17.veku šah Džahan svojoj voljenoj ženi Muntaz Mahal. Uživanje u neverovatnom prizoru izlaska Sunca iznad Tadž Mahala. Povratak u hotel. Doručak. Polazak za Džajpur, državu Radžastan (vožnja traje oko šest sati). Usput, razgledanje ostataka Fatehpur Sikria, grada koga je veliki Akbar gradio kao svoju prestonicu, ali je ubrzo napustio zbog nepovoljnih pustinjskih uslova. Arhitektura napuštenog grada je savršeno sačuvana i predstavlja još jedno remek-delo arhitekture mogula. Dolazak u Džajpur u poslepodnevnim satima. Smeštaj u hotelu. Večera. Noćenje.

5.dan (09.11.2018.)  DŽAJPUR Doručak. Pre podne razgledanje tvrđave Amber, udaljene 11 km od grada. Tvrđava Amber, smeštena na brdu, najlepši je primer Radžput arhitekture. Unutrašnjost zdanja je veoma bogato ukrašena slonovačom, ogledalima, staklom i izuzetnim slikama. Posle podne obilazak jednog od najzanimljivijih gradova Indije. Stari deo poznat je kao „ružičasti grad“ u čijoj su izgradnji učestvovali najbolji majstori i umetnici iz raznih krajeva. Ovo je grad sa izuzetno zanimljivom atmosferom. Obilazak uključuje palatu, koja je danas dobrim delom pretvorena u muzej, zatim čuvenu observatoriju Džantar Mantar, iz 1726. godine, kao i spoljašnjost Palate vetrova, ili Hava Mahal, koja predstavlja najlepši primer arhitekture toga vremena. Večera. Noćenje.

6.dan (10.11.2018.) DŽAJPURDELHI  Doručak. U toku prepodneva polazak autobusom za Delhi (oko pet sati vožnje). Dolazak. Smeštaj u hotelu. Slobodno vreme za individualna razgledanja. Večera. Noćenje.

7.dan (11.11.2018.) DELHIKATMANDU Doručak. Transfer na aerodrom. Poletanje za Katmandu u 12:50 časova (let AI 215). Dolazak u 14:35 časova. Transfer do hotela. Smeštaj. Slobodno posle podne. Večera. Noćenje.

8.dan (12.11.2018.)  KATMANDU Doručak. Dolina Katmandua predstavlja pravu riznicu kulture, istorije i umetnosti. Celodnevno razgledanje starog jezgra Katmandua i čuvene stupe Svajanbunat. Grad Katmandu je grad-muzej sa veoma autentičnom i dobro očuvanom arhitekturom prethodnih vekova. Razgledanje obuhvata jedinstveni hram u svetu – hram žive boginje  Kumari Bahal, zatim najstariju drvenu građevinu u gradu Kastamandap, Trg Durbar sa mnoštvom hramova i palatu Hanuman Doka, staru palatu nepalskih kraljeva. Zatim poseta jednom od najvažnijih budističkih svetilišta i poznatom mestu hodočasnika u Nepalu – Svajanbunatu, koji se nalazi na brežuljku, 3 km od glavnog grada. Sagrađen  je pre više od 2.500 godina i dominira dolinom Katmandua koja je proglašena UNESCO-vom svetskom baštinom. Za budiste Katmandua, to je važna svetinja, jer veruju da ih Buda neprestano posmatra i štiti sa svojih četvoro očiju uprtih na sve četiri strane sveta. Posle podne odlazak za Patan, koji se nalazi 5 km južno od Katmandua, u Katmandu dolini, na južnoj strani reke Bagmati. Patan je jedan od 3 kraljevskih gradova u dolini. Poznat je pod imenom Lalitpur, ili grad lepih umetnosti, u kome se pored lepih građevina srednjovekovne arhitekture, nalaze i četiri stupe za koje se veruje da su građene u 3. veku p.n.e. za vreme vladara Ašoke. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

9.dan (13.11.2018.) KATMANDU DOHA Doručak. Napuštanje soba. Obilazak Bagdaona ili Baktapura, grada bogova, čija arhitektura starih građevina predstavlja pravo remek-delo. Poznat je po bogatoj kulturi, hramovima i umetničkim predmetma od drveta, metala i kamena. Razgledanje Trga Durbar, Palate sa 55 prozora, hrama Njatapol i dr. Posle podne odlazak na poludnevni izlet van grada i razgledanje stupe Bodnat, jedne od najvećih te vrste u svetu, u čijoj okolini žive tibetski kaluđeri u manastirima. Nakon toga vožnja do velikog svetilišta Pašupatinat, koje predstavlja najsvetije mesto za sve hindu vernike Nepala, posvećeno bogu Šivi. Nalazi se na reci Bagmati, na čijim se obalama vrše kremiranja. Transfer na aerodrom. Poletanje za Dohu u 20:50 časova (let QR 651). Obrok u avionu. Sletanje u 23:59 časova. Čekanje na vezu.

10.dan (14.11.2018.)  DOHABEOGRAD Poletanje za Beograd u 06:45 časova (let QR 231). Obrok u avionu.Dolazak u 10:35 časova.

OPŠTE I KORISNE INFORMACIJE :

VIZE: Državljanima Srbije sa novim biometrijskim pasošima (važnost pasoša najmanje 6 meseci po povratku sa putovanja) potrebna je viza za Indiju i Nepal. Indijska viza se dobija posredstvom naše agencije, a nepalska po sletanju u Nepal (na aerodromu). Obavezno je poneti 2 fotografije 5x5cm sa sobom. Putnici iz ostalih zemalja iz regiona moraju sami da se raspitaju kod konkretnih diplomatskih predstavništava u svojim zemljama. Sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i uslovima pribavljanja viza mogu se dobiti u Odeljenju viza (telefon011/2098-184).

VALUTE:   Indija – indijska rupija        1 eur = 79.8996 INR     1 usd = 67.8514 INR  /  Nepal – nepalska rupija     1 eur  = 128.494 NPR   1 usd = 109.072 NPR

KLIMA:  Suvo i toplo sa temperaturama od 15 do 29◦C. Period visoke turističke sezone.

HOTELI:  

Delhi – Radisson Blu Dwarka Hotel 5* https://www.radissonblu.com/en/hotel-newdelhidwarka  ili sličan  Hotel Radisson Blu Dwarka se nalazi u mirnoj oblasti Dwarka, na 20 minuta vožnje od komercijalnog dela grada. Hotel je na pešačkoj udaljenosti od metro stanice (250 metara – linija br. 13). Sobe su moderno opremljene sa LCD TV sa satelitskim kanalima, bežičnim internetom, mini barom i ketlerom za kafu i čaj. Hotel saadrži otvoreni bazen, fitnes centar,spa centar, nekoliko restorana i barova.

Agra – Clarks Shiraz Hotel  5*    http://www.hotelclarksshiraz.com/   ili sličan  Luksuzan hotel sa 5*, poznat po raskošnom smeštaju i toplom gostoprimstvu. Hotel je na nekolko minuta udaljen od čuvenog Tadž Mahala. Sve sobe su centralno klimatizovane, sa satelitskim LCD TV, mini barom. Hotel ima otvoreni bazen, spa, welnes i fitnes centar.

Džajpur – Fortune Select Metropolitan Hotel 5* https://www.fortunehotels.in/jaipur-fortune-select-metropolitan.dh.41   ili sličan   Lociran u samom srcu grada, na oko 10 km od aerodroma i na oko 20 minuta vožnje od od Džajpur železničke stanice. Hotel ima otvoreni bazen, spa, teretanu. Sobe su klimatizovane, sadrže sef, kablovski TV, mini bar, aparat za čaj i  kafu.

Katmandu – Hotel Malla 4* http://themallahotel.com/  ili sličan  Hotel se nalazi u samom centru grada, u turističkoj oblasti Tamel. Uudaljen je oko 20 minuta vožnje od aerodroma.  Ima otvoreni bazen, fitness centar, saunu, masažu, bar, restoran. Klimatizovane sobe imaju satelitski TV, mini bar, fen za kosu.

2018-09-21T17:53:55+00:00