MALAGA –GRANADA–MARBELJA-RONDA- SEVILJA –KORDOBA-SEVILJA

Andaluzija je najjužnija i najveća španska regija sa prelepim gradovima i živopisnim belim selima. Sa oko 8 miliona stanovnika i 87.268 km2 površine, prostranija je i mnogoljudnija od polovine evropskih zemalja. Asocijacija na najtipičnije slike vezane za Španiju: flamenko, borbe bikova, jarke boje i strast. Lepotom je inspirisala mnoge velike pisce, pesnike i slikare. Zavičaj je velikih slikara, Pabla Pikasa i Velaskeza. Ovo je jedinstveno mesto gde se susreću istok i zapad u egzotičnoj mešavini hrišćanske, mavarske, jevrejske i ciganske kulture.

7 dana / 6 noćenja – avionom i autobusom

Polazak: 05.oktobar 2018.

1. dan(05.oktobar) BEOGRAD– FRANKFURT – MALAGA Sastanak putnika na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” kod šaltera Kon Tiki Travel u 04.00 sati. Poletanje za Frankfurt u 06.25 (let LH1411). Dolazak u Frankfurt u 08.25 sati. Nastavak putovanja za Malagu sa istog aerodroma u 15.05 (let LH1150). Dolazak u Malagu u 18.00 sati. Kraće panoramsko razgledanje Malage. Ovaj španski lučki grad, smešten na obalama Mediterana, pun je tragova istorije ali i pulsirajućeg modernog života. Malaga je rodno mesto slikara Pabla Pikasa i jedan od muzeja je posvećen upravo njegovom opusu. Osim po širokim avenijama sa drvoredima palmi i parkovima sa tropskim rastinjem, grad je prepoznatljiv i po mavarskoj tvrđavi Gibralfaro i palati Alkasaba za koju kažu da je bila ravna Alhambri ali je tokom vekova ostavljena nebrizi. Panoramski obilazak grada: Plasa de la Mersed, Plasa de Toros, La Malageta, katedrala, stara gradska četvrt, Plasa de la Konstitusion… Nakon razgledanja Malage transfer do hotela. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
2. dan (06.oktobar) MALAGA-GRANADA-MALAGA (oko 220 km) Doručak. Vožnja autobusom ka zaleđu i podnožju planine Sjera Nevada, do Granade, najposećenijeg grada Španije zahvaljujući veličanstvenoj Alhambri i mnoštvu kulturno-istorijskih spomenika nastalih pod uticajem različitih civilizacija i kultura. Odlazak u kraću šetnju istorijskim centrom grada do Katedrale i upoznavanje sa istorijom i arhitekturom Granade. Mogućnost obilaska , fakultativno, Alhambre, najznačajnijeg mavarskog kulturno-istorijskog spomenika Andaluzije. Alhambra (što na arapskom znači crvena tvrđava) izgrađena je u IX veku kao otmena palata mavarskih kalifa. Razgledanje mešuara (sudnice), šetnja kroz kraljevsku salu, dvorište mirti… Razgledanje privatnih odaja kalifa: Dvorište lavova, sala dve sestre, sala Abenseraha… fontana mudrosti, šetnja parkovima Heneralife. Nakon obilaska Alhambre i kraće pauze za odmor povratak u Malagu. Noćenje.
3. dan (07.oktobar) MALAGA-MARBELJA-RONDA-SEVILJA (oko 230km) Doručak. Vožnja duž obale Kosta del Sol do Marbelje, najpoznatijem letovalištu ove regije. Panoramski obilazak grada i kraće zadržavanje radi odmora. Nastavak putovanja prema planinskom vencu putem sa serpentinama odakle se pruža predivan pogled na udaljena bela španska sela, čije se konture pojavljuju na obroncima planinskih visova. Vožnja planinskim predelima do Ronde koja se uzdiže na 750 m nadmorske visine i čiji se pejzaž može svrstati u svojevrsno čudo prirode. Naime, grad je smešten na vrhu dve ogromne krečnjačke stene između kojih je provalija dubine od oko 120 m i veliki most Puente Nuevo, glavna atrakcija Ronde. Obilazak grada poznatog i kao mesto “rođenja“ koride, grada u kome se nalazi jedna od najstarijih i najlepših kružnih arena u Španiji izgrađena 1785. godine. Otac i sin Francisko i Pedro Romero su sredinom XVIII veka propisali pravila borbe sa bikovima koja su, uz manje dopune, ostala nepromenjena do danas. Veliki ljubitelji koride, Ernest Hemingvej i Orson Vels, bili su česti posetioci Ronde. Nakon šetnje gradom, postoji mogućnost fakultativnog obilazak Koride i muzeja posvećenog kordi.(Cena ulaznice oko 10 €). Nastavak vožnje prema Sevilji. Sevilje, grada, koji je osim po svojoj burnoj istoriji poznat i po festivalskoj atmosferi. Sevilja je najveći grad južne Španije, četvrti po veličini
i svakako jedan od najraskošnijih gradova Iberijskog poluostrva. Ona je i grad Don Huana i Karmen, Seviljskog berberina i flamenka. Transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje.
4. dan (08.oktobar) SEVILJA Doručak. Panoramsko razgledanje Sevilje: ostaci nekadašnjih mavarskih zidina, Crkva Makarena, Korida Real Maestansa, kula “Torre del Oro”, vrtovi Muriljo, zdanje Univerziteta koje je nekada bilo Fabrika duvana, parkovi i velelepne zgrade sagrađene 1929. godine za Svetsku izložbu u okviru kojih se nalaze pavijoni nekoliko latinoameričkih zemalja, Trg Španije – polukružno zdanje sa mostovima i fontanama koje je 1929, za vreme Svetske izložbe, bilo glavni paviljon za izlaganje, obilazak parkova Marije Luize. Nastavak razgledanja šetnjom do kvarta Santa Kruz i obilazak treće po veličini Katedrale na svetu (u kamenu temeljcu ovog zdanja uklesano je: „Napravićemo nešto za šta će svi na svetu misliti da smo ludi!”), Kolumbovog groba, kraljevske kapele, oltara… La Hiralde (La Giralda), tornja smeštenog tik uz katedralu. Ovaj, nekada, minaret džamije pretvoren je u crkveni toranj do čijeg vrha se stiže peške strmom stazom. Sa vrha tornja pruža se božanstveni pogled ne samo na Sevilju već i na obod grada i okolne brežuljke.Povratak u hotel. Slobodno popodne za individualni obilazak grada ili kupovinu. Noćenje.
5. dan (09.oktobar) SEVILJA-KORDOBA-SEVILJA (oko 280 km) Doručak. Vožnja živopisnim predelima Andaluzije, kroz žitnicu Španije, do Kordobe, grada koji se nalazi u srcu ruralnog dela Andaluzije, na obali reke Gvadalkivir. Ovo je grad koji je sačuvao arhitektonske bisere kao što su stari rimski most, Meskita džamija i jevrejska četvrt. Kraća šetnja starim delom grada. Kao u Sevilji i u Kordobi je postojala velika jevrejska četvrt, jedna od najvećih u Evropi, La Huderija, koju je 1984. UNESCO proglasio svetskom kulturnom baštinom. U jevrejskoj četvrti nalazi se i stara Sinagoga, diskretno smeštena usred Jervejske ulice, sagrađene u mudehar stilu u XIV veku i potvrda je prosperiteta jevrejske zajednice u doba Kordobskog kalifata. Ispred Sinagoge se nalazi i statua Ben Maimonidesa, jednog od najčuvenijih filozofa svog vremena. Ovo je i grad Hulija Romera, slikara kome su lokalne cigančice bili modeli za lik Bogorodice, ali i grad čuvenog toreadora El Kordobesa, grad uskih ulica i kuća sa karakterističnim unutrašnjim dvorištem (patio). Razgledanje Meskite (najveće džamije zapadnog Islama srednjeg veka – poznata i kao Muzej 1.000 stubova), dvorišta narandži. Meskitu su posle skoro pet vekova, krajem XII hrišćani pretvorili u crkvu. Danas je muzej na listi UNESCO svetske kulturne baštine. Sagrađena je između VIII i X veka a ono najlepše u njoj je nepregledni niz od preko 850 stubova sa crveno belim lukova od cigle, kamena, jaspisa i granita.Povratak u Sevilju. Noćenje.
6. dan (10.oktobar) SEVILJA-HERES DE LA FRONTERA-KADIS-SEVILJA (oko 125 km u jednom pravcu) Doručak. Slobodan dan za individualno razgledanje grada, šetnju ili kupovinu suvenira ili fakultativni poludnevni izlet: Kadis. Polazak autobusom do oblasti Heres i grada Heres de la Frontera, „rodnog mesta“ šerija i poznatog vinogradarskog kraja. Cela oblast je poznata ne samo po strastvenom flamenku i uzgoju andaluzijskih konja autentične španske rase “kartuhano“ već i po poznatom vinu Heres. Nastavak vožnje prema luci Kadis, glavnom gradu istoimene provincije i trećem po veličini gradu Andaluzije. Grad, koji su osnovali Feničani, jedan je od najstarijih gradova Španije. Smešten u zalivu u koji duboko uranja Atlantik, specifičan po tipičnoj andaluzijskoj arhitekturi – visokim belim kućama sa malim kulama (vidikovcima) na krovu, mnoštvom parkova i vrtova sa tropskom vegetacijom čini ga jednim od najšarmantnijih gradova juga Španije. Panoramski obilazak grada i šetnja istorijskim centrom Kadisa. Slobodno vreme za šetnju i razgledanje. (Cena izleta: 65€) Povratak u Sevilju. Noćenje.
7. dan (11.oktobar)SEVILJA-FRANKFURT-BEOGRAD Doručak. Transfer do aerodroma u Sevilji. Poletanje za Frankfurt u 13.10 (let LH1141). Dolazak u Frankfurt u 16.00 sati. Nastavak putovanja sa istog aerodroma za Beograd u 22.05 (let LH1410). Dolazak u Beograd u 23.50 sati.

Malaga : Hilton Garden Inn Malaga 4 * http://hiltongardeninn3.hilton.com

Moderan hotel nalazi se u blizini aerodroma ( 5 km) , na periferiji Malage i na velikom bulevaru koji vodi do centra Malage. Svi značajni kulturno-istorijski spemenici nalaze se na 7 km udaljenosti od hotela. Na 500 metara od hotela nalazi se metro stanica Puerta Blanca koja vodi do centra i katedrale.. Od sadržaja hotel ima veliki kongresni centar, restoran sa mediteranskom kuhinjom, bar, otvoren bazen (u upotrebi od maja do kraja septembra), teretanu . Standardne sobe imaju kompletno opremljeno kupatilo sa fenom za kosu, SAT TV, telefon, klima uređaj, mali frižider, servis za kafu i čaj, radni sto. Doručak se služi po principu samoposluživanja.

Sevilja : Melia Sevilla 4 * https://www.melia.com/es/hoteles/espana/sevilla/melia-sevilla/index.html

Kompletno renoviran hotel iz lanca Melia nalazi se u centru Sevilje, preko puta Španskog trga i vrtova Maria Luisa, na udaljenosti od oko 2 km od centra grada. Na 500 m od hotela nalazi se stanica gradskog prevoza koja vodi do starog grada. U okviru nalaze se restoran, bar na bazenu, bar u lobiju gde se služi snek, bazen na orvorenom sa pogledom na stari grad ( u upotrebi od aprila do oktobra), kongresne sale, fitnes centar, vešeraj. Sve sobe imaju kompletno uređeno kupatilo sa fenom za kosu, WI FI, klima uređaj, SAT TV, telefon, minibar, sef. Doručak se služi po principu samoposluživanja.

2018-09-03T20:53:09+00:00