MALAGA –GRANADA–MARBELJA-RONDA- SEVILJA –KORDOBA-SEVILJA

Andaluzija je najjužnija i najveća španska regija sa prelepim gradovima i živopisnim belim selima. Sa oko 8 miliona stanovnika i 87.268 km2 površine, prostranija je i mnogoljudnija od polovine evropskih zemalja. Asocijacija na najtipičnije slike vezane za Španiju: flamenko, borbe bikova, jarke boje i strast. Lepotom je inspirisala mnoge velike pisce, pesnike i slikare. Zavičaj je velikih slikara, Pabla Pikasa i Velaskeza. Ovo je jedinstveno mesto gde se susreću istok i zapad u egzotičnoj mešavini hrišćanske, mavarske, jevrejske i ciganske kulture.

Polazak 29. decembar 2018.

(8 dana / 7 noćenja)

1.dan (29.12.2018.) BEOGRAD–CIRIH–MADRID Sastanak putnika na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” kod šaltera Organozatora u 07:00 časova. Poletanje za Cirih u 09:25 časova (Let LX1413). Sletanje u Cirih u 11:30 časova. Nastavak putovanja za Madrid sa istog aerodroma u 12:20 časova (Let LX2026). Sletanje u Madrid u 14:40 časova. Po dolasku u Madrid panoramski obilazak grada autobusom: Španski trg na kome se nalazi visoki beli spomenik posvećen Migelu de Servantesu i junacima iz njegovog romana ”Don Kihot’’; Gran Via (Velika ulica) karakteristična po visokim oblim i stepenastim soliterima poređanim sa obe strane ulice koje podsećaju na njujorške solitere iz 20-tih godina XX veka; Kalje Major nekada glavna gradska ulica;Trg Puerta del Sol ili Kapija Sunca, zvanični centar grada i mesto na kome je bila jedna od nekadašnjih pet kapija grada iz XV veka;Trg Cibelije; Kružni skver sa fontanom iz XVIII veka; Kapija Alkala (Trijumfalna kapija) nastala za vreme vladavine Burbona u XVIII veku i posvećena kralju Karlu III. Transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje
2.dan (30.12.2018.) MADRID Doručak. Slobodno prepodne ili fakultativni izlet za Toledo ( oko 140 km) Vožnja do Toleda, srcem Kastilje, regije poznate po žutim poljima pšenice, usamljenim zamkovima, vinogradima, plantažama šafrana, vetrenjačama i rodnom kraju Don Kihota. Dolazak u Toledo, staru prestonicu Španije i jedan od najlepših gradova ove zemlje. Sagrađen je na brdu u čijem podnožju teče rečica Taho. Panorama sa vidikovca na obali reke Taho, panorama palate-tvrđave Alcazar; šetnja starim jezgrom grada karakterističnom po brojnim zgradama koje spadaju u najlepši primer mavarske i srednjovekovne arhitekture Španije, ali i gradu poznatom po proizvodnji marcipana. Razgledanje Gotske katedrale (Catedral de Toledo), građene tokom tri veka, od XIII do XV, sa elementima baroka, neoklasicizma i mudehar stila. Razgledanje oltara i riznice u kojoj se nalaze El Grekova platna ; El Grekovi apostolati i „Skidanje tunike sa Hrista“… Poseta Crkvi Sv. Tome sa El Grekovim remek delom „Sahrana Grofa od Orgaza“(Cena izleta : 65 €) Povratak u Madrid.
3.dan (31.12.2018.) MADRID Doručak. Slobodan dan za individualno razgledanje Madrida , obilazak muzeja ili kupovinu. Individualni doček Nove godine na nekom od madridskih trgova. Noćenje.
4.dan (01.01.2019.) MADRID – KORDOBA (oko 380 km) Doručak. Rani jutranji polazak autobusom za Kordobu. Vožnja preko regije Kastilje do regije La Manča, poznate po nepreglednim žutim poljima pšenice, po usamljenim zamkovima, vinogradima, plantažama šafrana, vetrenjačama. Kraće usputne pauze radi odmora. Nastavak putovanja do Kordobe. Dolazak u Kordobu, jedan od najlepših gradova juga Španije, na obali reke Gvadalkivir. Ovo je grad koji je sačuvao arhitektonske bisere kao što su stari rimski most, Meskita džamija i jevrejska četvrt. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
5.dan (02.01.2019.) KORDOBA-SEVILJA (oko150 km) Doručak. Odlazak u obilazak Meskite (najveće džamije zapadnog Islama srednjeg veka–poznata i kao Muzej 1.000 stubova), dvorišta narandži. Meskitu su posle skoro pet vekova, krajem XII hrišćani pretvorili u crkvu. Danas je muzej na listi UNESCO svetske kulturne baštine. Sagrađena je između VIII i X veka a ono najlepše u njoj je nepregledni niz od preko 850 stubova sa crveno belim lukovima od cigle, kamena, jaspisa i granita. Šetnja starim delom grada .Kao i u Sevilji i u Kordobi je postojala velika jevrejska četvrt, jedna od najvećih u Evropi (La Huderija), koju je 1984. UNESCO proglasio svetskom kulturnom baštinom. U jevrejskoj četvrti nalazi se i stara Sinagoga, diskretno smeštena usred Jervejske ulice, sagrađene u mudehar stilu u XIV veku. Sinagoga je potvrda prosperiteta jevrejske zajednice u doba Kordobskog kalifata. Nakon obilaska Meskite polazak autobusom prema Sevilji. Vožnja živopisnim predelima Andaluzije, kroz žitnicu Španije i nepregledne zasade maslina do Sevilje, četvrtog najvećeg grada Španije. Po dolasku u Sevilju panoramsko razgledanje grada: Ostaci nekadašnjih mavarskih zidina, Korida Real Maestansa, kula “Torre del Oro”, vrtovi Muriljo, zdanje Univerziteta koje je nekada bilo Fabrika duvana, parkovi i velelepne zgrade sagrađene 1929. godine za Svetsku izložbu u okviru kojih se nalaze pavijoni nekoliko latinoameričkih zemalja. Trg Španije–polukružno zdanje sa mostovima i fontanama koje je 1929, za vreme Svetske izložbe, bilo glavni paviljon za izlaganje, obilazak parkova Marije Luize. Nastavak obilaska Sevilje šetnjom do kvarta Santa Kruz i obilazak treće po veličini Katedrale na svetu (u kamenu temeljcu ovog zdanja uklesano je: „Napravićemo nešto za šta će svi na svetu misliti da smo ludi!”), Kolumbovog groba, kraljevske kapele, oltara… La Hiralde (La Giralda), tornja smeštenog tik uz katedralu. Ovaj, nekada, minaret džamije pretvoren je u crkveni toranj do čijeg vrha se stiže peške strmom stazom. Sa vrha tornja pruža se božanstveni pogled ne samo na Sevilju već i na obod grada i okolne brežuljke. Transfer do hotela. Smeštaj. Slobodno vreme za individualno razgledanje grada i šetnju. Noćenje.
6.dan (03.01.2019.) SEVILJA-RONDA-MARBELJA-MALAGA (oko 390 km) Doručak. Vožnja prema Rondi, mestu koje danas predstavlja deo rute “ Bela španska sela”- atrakcije Andaluzije. Ronda se uzdiže na 750 m nadmorske visine i njen se pejzaž može svrstati u svojevrsno čudo prirode. Naime, grad je smešten na vrhu dve ogromne krečnjačke stene između kojih je provalija dubine od oko 120 m i veliki most Puente Nuevo, glavna atrakcija Ronde. Obilazak grada koji je poznat i kao mesto “rođenja“ koride i u kome se nalazi jedna od najstarijih i najlepših kružnih arena u Španiji izgrađena 1785. godine. Otac i sin Francisko i Pedro Romero su sredinom XVIII veka propisali pravila borbe sa bikovima koja su, uz manje dopune, ostala nepromenjena do danas. Veliki ljubitelji koride, Ernest Hemingvej i Orson Vels, bili su česti posetioci Ronde. Nakon šetnje gradom nastavak putovanja prema planinskom vencu putem sa serpentinama odakle se pruža predivan pogled na brojna ,udaljena , bela španska sela, čije se konture pojavljuju na obroncima planinskih visova. Put se dalje spušta prema Kosta del Sol i Marbelji, najpoznatijem letovalištu ove regije. Panoramski obilazak Marbelje i kraće zadržavanje radi odmora. Nastavak putovanja prema Malagi. Po dolasku u Malagu odlazak u panoramsko razgledanje grada. Ovaj španski lučki grad, smešten na obalama Mediterana, pun je tragova istorije ali i pulsirajućeg modernog života. Malaga je rodno mesto slikara Pabla Pikasa i jedan od muzeja je posvećen upravo njegovom opusu. Osim po širokim avenijama sa drvoredima palmi i parkovima sa tropskim rastinjem, grad je prepoznatljiv i po mavarskoj tvrđavi Gibralfaro i palati Alkasaba za koju kažu da je bila ravna Alhambri ali je tokom vekova ostavljena nebrizi. Panoramski obilazak grada: Plasa de la Mersed, Plasa de Toros, La Malageta, katedrala, stara gradska četvrt, Plasa de la Konstitusion… Nakon razgledanja transfer do hotela. Smeštaj u hotelu. Noćenje.
7.dan (04.01.2019.) MALAGA-GRANADA-MALAGA(oko 300 km) Doručak.Slobodan dan za individualno razgledanje Malage , šetnju ili fakultativni (poludnevni izlet) Granada. Vožnja prema podnožju planine Sjera Nevada, prema Granadi, gradu za koji španska izreka kaže ,, Ko nije video Granadu, nije video ništa,, . Tokom perioda od 250 godina Granada je bila poslednje uporište Mavara na Iberijskom poluostrvu, centar nauke, kulture i umetnosti. Za Špance grad ima poseban značaj jer su na tom mestu katolički kraljevi pobedili i isterali Mavare sa Iberijskog poluostrva i grad odredili kao mesto na kome će večito počivati. Granada i njen stari grad Albaisin nalaze se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Obilazak Alhambre, najznačajnijeg mavarskog kulturno-istorijskog spomenika Andaluzije. Alhambra (što na arapskom znači crvena tvrđava) izgrađena je u IX veku kao otmena palata mavarskih kalifa. Razgledanje mešuara (sudnice), šetnja kroz kraljevsku salu, dvorište mirti. Razgledanje privatnih odaja kalifa: Dvorište lavova, sala dve sestre, sala Abenseraha… fontana mudrosti, šetnja parkovima Heneralife.. Nakon obilaska Alhambre povratak u Malagu.. Noćenje.(Cena izleta: 75 € ).
8.dan (05.01.2019.) MALAGA-FRANKFURT-BEOGRAD Doručak. Transfer na aerodrom. Poletanje za Frankfurt u 13:25 časova (Let LH1149). Sletanje u Frankfurt u 16:25 časova. Nastavak putovanja sa istog aerodroma za Beograd u 22:00 časova (Let LH1410). Sletanje u Beograd u 23:50 časova.

Madrid : NH Paseo La Habana www.nh-hoteles.es/hotel/nh-madrid-paseo-de-la-habana Hotel iz lanca NH hotela nalazi se u mirnoj zoni Madrida, u blizini najpoznatije avenije , Paseo de la Castellana. U blizini hotela nalaze se barovi i restorani, šoping centar i El Corte ingles. Na 5 minuta hoda od hotela nalazi se stadion Santiago Bernabeu. 450 metara od hotela je stanica metroa Colombia kojom se do centra Madrida stiže za 15 minuta. Centar Madrida ( Puerta del Sol) nalazi se na 4 km od hotela. Od sadržaja ima: restoran, koktel bar, besplatan wi-fi, sale za sastanke, vešeraj. Standardne sobe imaju pisaći sto, klima uređaj, wi-fi, SAT TV, sef, minibar, telefon, kompletno opremljeno kupatilo sa fenom za kosu. Doručak se služi po principu samoposluživanja.

Kordoba: Ayre Cordoba 4* www.ayrehotel.com
Ovaj 4 * hotel pripada lancu hotela Ayre i nalazi se na 10 m voznje od centra grada, u ekskluzivnom, rezidencijalnom delu Kordobe. U blizini hotela nalazi se stanica gradskog prevoza, kao i taxi stanica. Hotel je smeštem na velikom imanju, okružen brojnim vrtovima. U okviru hotela nalazi se bazen na otvorenom ( otvoren samo u letnjem period), terasa za sunčanje, teniski tereni, 2 restorana, kafe bar, internet kutak. Sobe: 122 sobe standardno opremljenje sa pogledom na vrt, kupatilo sa fenom, SAT TV, minibar, besplatan WI FI , sef. Usluga : doručak se služi po principu samoposluživanja

Sevilja : Melia Lebreros 4* www.melia.com
Nalazi se u širem centru Sevilje i starog dela grada, u blizini železničke stanice Santa Husta. Do centra grada (udaljenost 1km) brzo se stiže gradskim prevozom. Preko puta hotela nalaze se dva velika tržna centra: El Corte Ingles i Navrion Plaza. U okviru hotela je restoran, bar, teretana, bazen. Sve sobe imaju kompletno uređeno kupatilo sa fenom za kosu, pristup internetu, klima uređaj, SAT TV, telefon. Doručak se služi po principu samoposluživanja

Malaga : Sol Guadalmar 4 * www.melia.com/es/hoteles/espana/malaga/tryp-malaga-guadalmar-hotel/index.html
Hotel pripada poznatom hotelskom lancu Melia , okružen je atraktivnim vrtovima i nalazi se u istoimenoj četvrti Malage, na samoj obali, sa izlazom na dve plaže. Od aerodroma je udaljen 4 km o od centra grada 7 km. Do centra se lako može stići gradskim prevozom. Linija autobusa br 5 ,koja vozi do centra, nalazi se ispred hotela. Sadržaj: 2 otvorena bazena za odrasle i decu (u upotrebi od sredine maja do oktobra),1 zatvoren, klimatizovan, bazen (u upotrebi od novembra do maja),teniski teren, 2 restorana, dva bara, fitnes centar sa saunom i hidromasažnom kadom (korišćenje uz doplatu), besplatan WI FI , internet kutak u holu (uz doplatu). Sobe: standardne sa terasom, klima uređaj, kupatilo sa fenom za kosu, SAT TV, minibar, sef. Doručak se služi po principu samoposluživanja.

Organizator zadržava pravo zamene navedenih hotela sličnim hotelima iste kategorije. Konačan izbor hotela na turi biće objavljen na site-u agencije www.kontiki.rs 7 dana pre polaska na put.

2018-09-20T16:57:05+00:00